تفاوت مایکروفر و ماکروویو در چیست؟
تفاوت مایکروفر و ماکروویو در چیست؟

یکی از تکنولوژی‌های استفاده شده برای پخت غذا در قرن ۲۱، استفاده از دستگاه‌هایی مانند مایکروفر و یا مایکروویو است. هر کدام از این دستگاه‌ها تفاوت‌هایی دارند و زمان پخت و سرعت حرارت دهی غذا از جمله تفاوت‌های بارز در آنهاست.

یکی از تکنولوژی‌های استفاده شده برای پخت غذا در قرن ۲۱، استفاده از دستگاه‌هایی مانند مایکروفر و یا مایکروویو است. هر کدام از این دستگاه‌ها تفاوت‌هایی دارند و زمان پخت و سرعت حرارت دهی غذا از جمله تفاوت‌های بارز در آنهاست.

 

به گزارش گروه تکنولوژی پایگاه خبری بیرک  در دنیای امروز، استفاده از مایکروفر و ماکروویو برای گرم کردن و پختن غذاها بسیار مرسوم است. در ادامه به شرح تفاوت این دو می‌پردازیم.

برای دانستن تفاوت مایکروفر و ماکروویو، ابتدا مکانیزم کار هر کدام از این دو دستگاه توضیح داده می‌شود.

 

ماکروویو

تاریخچه

ماکروویو یکی از تکنولوژی‌های بسیار مهم در قرن ۲۱ است. وجود آلودگی‌های زیست محیطی ناشی از فرایند‌های آلاینده صنعتی باعث شده است که استفاده از منابع جدید انرژی که حداقل آلودگی را به همراه دارند، اهمیت زیادی پیدا کند. به همین دلیل در دو دهه اخیر، استفاده از انرژی اجاق ماکروویو به عنوان یک منبع گرمایشی به طور وسیعی گسترش یافته است.

مکانیزم کار ماکروویو

ماکروویو نوعی اجاق است که از طریق تابش الکترومغناطیسی ریزموج، مولکول‌های آب و دیگر مولکول‌های قطبیده موجود، غذا را به جنبش در می‌آورد. در ادامه به شرح دقیق‌تر این فرآیند پرداخته می‌شود.

مولکول‌ها هم مانند بقیه اجسام فرکانس طبیعی دارند. فرکانس طبیعی آن‌ها، فرکانس ارتعاش کاتوره‌ایست. با وجود اینکه فرکانس و انرژی امواج ماکروویو از امواج مرئی کمتر است، هنگامی که فرکانس آن‌ها در محدوده فرکانس طبیعی مولکول باشد می‌توانند دامنه حرکت مولکول‌های قطبی را بیش‌تر کنند و کمی به شدت نوسان مولکول‌ها اضافه کنند. این نوسان‌های کوچک، می‌توانند تبدیل به نوسان‌های بزرگ‌تر تبدیل شوند. در نتیجه این کار سبب می‌شود که در ماده غذایی گرما تولید شده و در نهایت غذا در مدت زمان کوتاهی پخته شود.

این امواج در صنعت برای تولید و پخت مواد غذایی استفاده می‌شوند. زمانی که این امواج با یک ماده برخورد می‌کنند، متناسب با ماهیت آن ماده ممکن است منعکس، جذب و یا منتشر شوند. به بیان واضح تر، مواد غیر فلزی همانند پلاستیک و شیشه این امواج را عبور می‌دهند. مواد فلزی این امواج را منعکس و موادی که دارای آب هستند (مانند غذاها) این امواج را جذب می‌کنند. فرکانس امواج استفاده شده در ماکروویو بین ۱ تا ۳۰۰ گیگا هرتز است. با وجود این که برد امواج ماکروویو بسیار کوتاه بوده، ولی میزان نفوذ آن‌ها بسیار بالاست و حتی از گرد و غبار نیز عبور می‌کنند.

امروزه دستگاه‌هایی که با عنوان ماکروویو عرضه می‌شوند، علاوه بر لرزاننده‌ی امواج دارای چند المنت هستند که برای گریل و فر مورد استفاه قرار می‌گیرند و این دستگاه‌ها را با نام ماکروویو گریل دار می‌شناسند. طراحی ماکروویو‌ها به گونه‌ای است که این امواج با طول موج کوتاه را محبوس کرده و زمانی که درب دستگاه بسته باشد و شما دستگاه را روشن نمایید ساطع می‌شوند.

تفاوت مایکروفر و ماکروویو

مزایا

تحقیقات نشان می‌دهد که استفاده از این نوع انرژی، ضمن اینکه آلودگی محیط زیست را به صورت قابل توجهی کاهش می‌دهد، فرایند پخت غذا را تسریع می‌بخشد و علاوه بر این در کاهش هزینه‌های انرژی نقش مهمی دارد.

مایکروفر

مکانیزم کار مایکروفر

مایکروفر دستگاهی است که سبب می‌شود پخت غذا در یک محیط بسته و در دمایی یکنواخت به تمامی قسمت‌های غذا صورت پذیرد. ساده‌ترین مایکروفر‌ها با گاز کار کرده و کاربر می‌تواند دما را بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ درجه‌ی سانتیگراد تنظیم نماید تا پخت تمامی قسمت‌های غذا به طور یکنواخت صورت پذیرد.

مایکروفر

تفاوت مایکروفر و ماکروویو

مدت زمان

تفاوت‌ مایکروفر و ماکروویو در این است که مایکروویو مواد غذایی را با ساطع کردن امواج با طول موج کوتاه و در زمان کم می‌پزد ولی مایکروفر با داشتن المنت گرمایی غذا را در مدت زمانی نسبتا بیشتر از ماکروویو اما به طور کامل گرم می‌نماید و در اصطلاح غذا به طور کامل مغز پخت می‌شود. بر اساس تحقیقاتی که بر روی سبزیجاتی مانند هویج و کلم بروکلی پخته شده در ماکروویو انجام شد، مشخص شده است که این سبزیجات به علت تخریب دیواره سلولی در ماکروویو مواد مغذی خود را از دست می‌دهند. این در حالی است که در مایکروفر میزان از بین رفتن مواد مغذی کمتر است.

ماکروویو سرعت حرارت دهی بالایی دارد و زمان پخت غذا در آن بسیار کوتاه است. تنها غذا گرم شده و محیط اجاق و آشپز خانه گرم نمی‌شود. در زمان پذیرایی سریع از مهمان ها، ماکروویو کارکرد عالی دارد و به علت زمان کوتاه حرارت دهی، خصوصیات رنگ و طعم مطلوب در سبزیجات حفظ می‌شود.

تفاوت مایکروفر و ماکروویو

عوارض احتمالی

طبق تحقیقات انجام شده توسط یک دانشمند سوئیسی به نام دکتر هانس، مصرف مواد غذایی پخته شده در ماکروویو ممکن است باعث کاهش هموگلوبین خون و افزایش کلسترول بد شود. اما در مایکروفر به این عوارض کمتر دیده شده است.

در صورت گرم کردن غذا در ظروف پلاستیکی در ماکروویو، موادی از این ظروف آزاد می‌شود که در بدن نقش استروژن دارند و باعث کاهش اسپرم در مردان و افزایش بیماری‌های سینه در زنان می‌شود. به همین دلیل، تنها استفاده از ظروف شیشه‌ای و یا سرامیکی در ماکروویو توصیه می‌شود. محققان ژاپنی نشان داده اند که اگر ماده غذایی بیش از ۶ دقیقه در ماکروویو قرار گیرد، ویتامین B۱۲ موجود در ماده غذایی از بین می‌رود.

مکانیزم حرارت دهی

مکانیزم حرارت دهی در ماکرویو به فقط غذا اعمال می‌شود و ظروف پخت غذا را داغ نمی‌کند. به همین دلیل جا به جایی ظروف طبخ غذا آسان است و دست را نمی‌سوزاند.

تفاوت مایکروفر و ماکروویو

پخت مواد غذایی

مایکروفر می‌تواند سبزیجاتی مانند سیب زمینی را در مدت ۴ دقیقه به خوبی بپزد، اما گزینه مناسبی برای برشته کردن یا کبابی کردن سیب زمینی نیست. این درحالیست که در ماکروویو می‌توان سیب زمینی را به خوبی کباب یا برشته کرد.برای نرم کردن شکر قهوه ای، مایکروفر نسبت به ماکروویو کارکرد بهتری دارد. شکر را در یک ظرف پلاستیکی بگذارید و کمی آب به آن اضافه کنید، سپس با حرارت متوسط ۱۰ تا ۲۰ ثانیه در مایکروفر قرار دهید تا به خوبی نرم شود.